‘Weg met de Piramides’ door Jan Carlzon & Tomas Lagerstrom (boekbespreking)

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Nieuws, Onze kennis

Het boek handelt over organisatiestructuren en gaat over het feit daat de hierarchische organisatie van vroeger in feite achterhaald is.  Strekking van de boodschap van de schrijver:

  • Verantwoordelijkheid van het werk moet bij de mensen worden gelegd die het werk uitvoeren en niet bij iemand die in de hiearchie daarboven staat. De mensen moeten de zekerheid hebben dat als het niet lukt, de helpende hand van collegae beschikbaar is zonder dat dit een effect heeft op hun professionele status;
  • Fouten mogen en zelfs moeten gemaakt worden. Als er 10 fouten per maand worden gemaakt, dan weet je zeker dat er minimaal 90 goede beslissingen zijn genomen;
  • Het moet voor alle betrokkenen duidelijk zijn welk gezamenlijk doel wordt nagestreefd. Bundelen van krachten en communicatie;
  • Als medewerkers het idee hebben dat ze belangrijke dingen doen, blijft iedereen alert. Dus zowel positief als negatief op ieders activiteiten blijven reageren, hierdoor wordt in ieder geval gevoelsmatig aangegeven dat iedereen belangrijke dingen aan het doen is;
  • Er wordt een prachtig verhaal beschreven van twee steenhouwers. Beiden stonden ze vierkante blokken steen uit een klomp graniet te hakken. Op de vraag waar ze mee bezig waren, antwoordde de een vermoeid: “Ik ben vierkante blokken steen aan het uithouwen” En de ander antwoordde enthousiast: IK help mee aan het bouwen van een kathedraal.

Kortom, it is in our own mind!!

Nederlandstalig
De Management Press 1992
ISBN-10: 9071475824
ISBN-13: 9789071475825

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter