‘Solution Selling, de wetenschappelijke Grid-benadering’ door Robert R. Blake & Rachel K. McKee (boekbespreking)

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Nieuws, Onze kennis

(Originele titel: ‘Solution Selling: the Gridscience approach’)

Dit is een leuk boek om te lezen, en is in een soort romanvorm geschreven. Het gaat over Solution Selling, vanuit het Grid perspectief gezien. De Grid methode is gebaseerd op kwadranten waarin je iemand kunt plaatsen, en middels diverse vraagstellingen kun je nagaan in welk kwadrant je zelf, of je klant thuishoort.

Verder staat er een lijst van welke soorten wel en niet goed bij elkaar passen. De ene as van het kwadrant is gebaseerd op ‘heel veel aandacht voor de klant’ en de andere as op ‘heel veel aandacht voor het product’. Het spreekt haast voor zich dat een (1,1) verkoper dus eigenlijk een
andere baan moet zoeken… (geen aandacht voor de klant en ook niet voor het product).

Het boek is geschreven als een soort dagboek van een verkoper die ingewerkt wordt in een bedrijf, waarin alle typen verkopers al voorkomen. Het leest gemakkelijk en zet je als salesprofessional weer even aan het denken over je eigen functioneren.

Engelstalig
Gulf Publishing 1994
ISBN-10: 0884151611
ISBN-13: 9780884151616

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter