Vriendjespolitiek

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Blog, Onze kennis

Mijn vriend de salesmanager was uitgenodigd door het management van zijn organisatie om verslag te doen over de voortgang van zijn CRM-project. Hij maakte zich er best druk om. Vooral omdat hij gemerkt had dat zich rondom ‘zijn’ CRM-project een politiek steekspel aan het ontvouwen was. En in politiek was hij nooit goed geweest.

Hij vertelde dat plotseling diverse managers hun best deden om CRM naar zich toe te trekken en hem voor hun karretje te spannen. Men had er lucht van gekregen dat het moment was aangebroken een klankbordgroep in het leven te roepen, waar men graag aan deel wilde nemen. Of hij daarvoor kon zorgen. Was het een statusbehoefte, of wilde men ook hier aan het roer van de verandering staan?

Hij vroeg mij hoe hij het meest tactisch met deze situatie om kon gaan en de meest competente samenstelling van de klankbordgroep kon maken. Maar dat moest niet de schijn van vriendjespolitiek hebben. In alle openheid hebben we een lijst gemaakt, waarbij de inhoudelijke redenen om iemand in de klankbordgroep te willen hebben, voorop stonden.

Misschien verbaast het u, maar één van de redenen was de bijzonder kritische houding van één van de managers. Een echte mismatcher, die overal de beren op de weg zag. Dat leek ons een essentiële eigenschap zodat in het project niets over het hoofd werd gezien. Een ander aspect was de informele leidende rol die iemand uit de operatie had, waardoor zij bijna alles wist wat er speelde. Geen vriendjespolitiek dus.

De meeting is uiteindelijk goed gegaan. De klankbordgroep staat naar tevredenheid. Het bleek in het begin lastig om de echt inhoudelijke overwegingen naar voren te halen ten aanzien van de keuze. Als echte commerciële toppers roken ze waar er succes te behalen zou zijn en wilden hierop meevaren. In dit geval had het te maken met het CRM-project. Vreemd, nietwaar? “Nee hoor, het zijn net mensen”, was mijn reactie.

Deze column schrijft Marielle Dellemijn iedere maand in het vakblad SalesExpert.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter