CRM en nieuwe media: hoeveel vrienden heb jij?

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Blog, Onze kennis

Onlangs zat ik met ongeveer 60 vakgenoten in een leuke netwerkbijeenkomst van SMA Noord. Commercieel manager van het jaar Esmée Ficheroux vertelde op authentieke wijze over haar verkoopervaring en deelde haar visie op het sales vak.

Ik snap waarom ze de titel heeft gewonnen, maar daar wil ik het hier niet over hebben. Één van de stellingen waarover de deelnemers met elkaar in discussie gingen was ‘de toevoegde waarde van nieuwe media als Facebook, LinkedIn en Twitter, in het verkoopproces’.

Uit de reacties bleek dat er menig succes wordt gerealiseerd door te Twitteren of persoonlijke informatie te achterhalen via een Facebook-profiel. De vaak wat oudere verkopers om mij heen kwamen met tegenwerpingen als “verkopen is elkaar in de ogen kijken ”, “persoonlijk vertrouwen opbouwen” en ‘het’ elkaar gunnen en dat zou met de nieuwe media niet kunnen.

Toen werd de stelling voorgelegd aan drie HEAO-studenten, die in er in het kader van een stageopdracht voor hadden gezorgd dat de zaal zo goed gevuld was. Hoe ervaart de nieuwe generatie, die al met de mobiel en internet in de wieg hebben gelegen, de toepassingsmogelijkheden. Bij deze commerciële studenten bleek direct al dat de graadmeter van succes van nieuwe media bepaald wordt door het aantal vrienden. Student 1 had er 480, student 2 zo’n 500 en de derde … slechts 60. Student 3 had daarbij de simpele onderbouwing, dat het moet gaan om goed gekwalificeerde vrienden, waar je een iets diepgaandere relatie mee hebt om vervolgens dingen mee te delen. Dat maakt de relatie ‘vriend’ waardevol.

Volgens mij een mooi voorbeeld van hoe de basisbeginselen van CRM, toegepast kunnen worden binnen nieuwe media. Want of het nu gaat om waardevolle en rendabele klanten of vrienden, voor mij zijn ze beide belangrijk. En ook op je digitale vrienden kun je natuurlijk de ‘oude’ klantpyramide van Jay Curry  los laten. Dus wellicht dat we binnen Facebook moeten werken met statussen als A-vriend,  B-vriend en potentiële vriend, om vervolgens de inhoud van onze Twitter-berichten op deze groepen af te stemmen. En ik loop zelf nog eens kritisch door mijn 400 LinkedIn-contacten heen…

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter