Meneer Rutte: wordt Nederland nu ondernemender?

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Blog, Onze kennis

Ik weet het niet. Jarenlang heb ik op de VVD gestemd, omdat ik ervan overtuigd was dat dit het ondernemersklimaat in Nederland ten goede kwam. Uiteindelijk is het gelukt en vol verwachting keek ik uit naar de eerste tekenen van ondernemerschap in omgevingen waar dit tot nu toe niet zoveel aanwezig was. Ik  begin me nu af te vragen of dit wel een reële verwachting is en in hoeverre het überhaupt nog iets uitmaakt wat ik stem.

Onlangs kwam ik er namelijk achter dat de gemeente Haren (Gr) alleen tussen 8:00 en 12:00 uur geopend is. Na de nodige initiële verwondering over het feit dat je zoiets op je deur durft te plakken, begon het ook wel te kriebelen. Als CRM-ondernemer zie ik meteen kansen om de klanten van de gemeente beter en ondernemender te bedienen. Ik ben er  namelijk vast van overtuigd dat als je bereikbaar bent voor klanten,  je ook meer zaken doet. Dat moet toch ook voor gemeenten gelden?

Bij mij staat bereikbaarheid hoog in het vaandel, vlak onder waarde toevoegen aan je klanten en kennis delen. En als ik dan om 12:30 uur mijn lunchpauze opoffer om een zakelijke adreswijziging door te geven en er hangt een briefje op de deur dat mijn gemeente slechts tot 12:00 uur open is, dan breekt er toch iets in mij. Ik heb me suf gepeinsd om de link te leggen tussen bereikbaarheid en tot 12:00 uur open zijn. Niets… En tussen waarde toevoegen en tot 12:00 uur open zijn. Weer niets…

Gelukkig heeft de gemeente Haren geïnvesteerd in selfservice. Ik kon de adreswijziging ook via de website doorgeven en ik heb meteen de volgende dag een reactie op mijn onderliggende vraag gehad: dat ze de vraag hebben doorgemaild aan afdeling Publiekszaken. Ik was natuurlijk super benieuwd hoe lang publiekszaken op mijn vraag ging kauwen. Niet lang dus: keurig kwam dezelfde dag een mail met een zeer concreet antwoord. Chapeau!

Blijft de vraag in hoeverre de resterende tijd dat de gemeente de deuren gesloten houdt voor de buitenwereld, nuttig wordt besteed voor ons als ondernemers en/of inwoners. Maar dat weet ik (nog) niet. Als nieuwe inwoner/ondernemer in de gemeente Haren kom ik daar vast snel achter.

Ik heb aan deze ervaring ook nog een ander goed gevoel overgehouden: namelijk de overtuiging en bevestiging dat onze klanten niet voor niets zo blij met ons zijn. Niet alleen door onze kennis, maar ook zeker door de betrokkenheid en de ambitie die we voor hun CRM-project hebben. Gewoon, omdat we het leuk vinden om steeds hun verwachtingen te overtreffen en onszelf te verbeteren. En niet omdat we een aanwezigheidsplicht van 8:00 tot 12:00 uur hebben.

Niet dat ik verwacht dat iedereen dezelfde passie heeft voor ondernemen als ik. Als dat zo was, dan waren er wel meer succesvolle ondernemers in Nederland. Maar enige ambitie zou er toch in mogen zitten, ongeacht de inhoud van de functie. Dus meneer Rutte: vol verwachting klopt mijn hart. Ook in het rode noorden.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter