Ontfocussen

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Blog, Onze kennis

Soms heb je van die woorden die blijven hangen. Zo ook het woord “ontfocussen”. Het kwam ter tafel tijdens een gezellige lunch in Utrecht. We hadden elkaar al een tijdje niet gezien en namen de ontwikkelingen in de wereld door. De ontwikkelingen op het Social CRM-vlak hadden uiteraard onze aandacht en ik vertelde dat ik met mijn iPad de mogelijkheid had om op elk moment te kunnen Twitteren, LinkedIn-en en mailen. Het nadeel daarvan is dat je echt alles tegelijk aan het doen bent. En dat je dit soms op niet al te verantwoorde momenten doet, bijvoorbeeld in de auto. Mijn tafelgenoten beaamden dat, omdat zij ook hadden gemerkt dat het drietal Twitter, LinkedIn en email en grote verstorende factor was op het moment dat er zaken afgerond moesten worden.

Gek, maar soms lijkt het wel een automatisme, of moet ik hier verslaving zeggen? Het is net of je naar deze media toegetrokken wordt, terwijl je weet dat je beter de focus kunt houden op de belangrijke zaken waar je mee bezig bent. Focus is in de bedrijfsvoering vanuit marketingperspectief is al jaren lang een belangrijk credo. Maar blijkbaar hebben we dat in onze hersenen nog niet echt ingebed. Onze conclusie was in ieder geval dat deze nieuwe media een nieuwe richting hebben losgemaakt: ontfocussen. We worden getriggerd om tijd te besteden aan allerlei randverschijnselen, die niet of nauwelijks bijdragen aan de focus in de bedrijfsvoering. Wellicht omdat we nog niet in staat zijn om de veelheid aan prikkels goed te integreren in deze bedrijfsvoering.

En misschien gaat dat ook niet meer komen, want de generaties na ons hebben al van jongs af aan geleerd om dingen tegelijk te doen (Xbox-en, laptop op schoot en dan ook nog SMS-en terwijl je gezellig bij elkaar zit is heel gewoon…). Zij hebben misschien wel net zo veel moeite met focussen, als ik met ontfocussen…

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter