Monopolie geslaagde marktwerking?

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Blog, Onze kennis

Op de website van de SP wordt gekopt: ‘VVD-minister Schultz ziet ook monopolie als geslaagde marktwerking’.  Nu ben ik niet zo enthousiast over een aantal SP-uitgangspunten, maar de reactie van de SP over de opmerking van minister Schultz over het marktwerking in het openbaar vervoer, vind ik begrijpelijk.

Zij meldde blijkbaar dat er wat haar betreft zelfs bij één enkel commercieel vervoersbedrijf nog sprake is van goede marktwerking. Dat is nu iets wat recht tegenover het door ons gehanteerde principe van ‘klant centraal stellen ‘ staat.

Op het moment dat er maar 1 aanbieder is, is het voor deze aanbieder niet noodzakelijk om de klant centraal te stellen. Want die loopt toch niet weg, waarheen ook? En het is ook niet om waarde aan de klant toe te voegen zodat de klant ook daadwerkelijk klant blijft. Als deze drijfveren er niet meer zijn en er sprake is van monopolie, is het de vraag of de marktwerking echt zal leiden tot verbeteringen. Ik denk het niet. Aan de andere kant denk ik ook niet dat het willen maken van winst slecht is voor het openbaar vervoer, zoals de SP website beschrijft. Ik vind dat een gezond uitgangspunt.

Ik ben vooral voor een open marktwerking waarin leveranciers de kans hebben en ook grijpen om zich te onderscheiden. En klanten de mogelijkheid hebben om bij een andere leverancier te gaan shoppen, om daar de toegevoegde waarde te krijgen die men verwacht. Typisch CRM-visie.

Conclusie: fijn dat zowel de SP als de VVD het principe van Customer Relationship Management omarmen. Hun benaderingswijze staat echter recht tegenover elkaar. Ben ik blij dat ik gewoon onze eigen CRM(excellence)-visie mag vertegenwoordigen bij onze relaties!

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter