‘Onbereikbare’ huisartsen

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Nieuws, Onze kennis

“De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft schriftelijk haar excuses aangeboden aan 147 huisartsen. Tijdens een recent onderzoek naar de bereikbaarheid van huisartsen in spoedgevallen werden zij door de inspectie als ‘slecht bereikbaar’ beoordeeld, maar achteraf is gebleken dat er verkeerde telefoonnummers gebruikt zijn”. Ik was enigszins verbaasd toen ik dit las in het artikel ‘Excuses voor ‘onbereikbare’ huisartsen’ op telecommerce.nl.

Zou ons dit ook overkomen zijn, vraag ik me nu af. Onlangs was ik op een schoolsportdag van mijn kinderen toen één van de ouders een lelijke val maakte en met het hoofd op de grond terecht kwam. Er ‘knakte’ iets in de nek en de  aanwezige EHBO-vrijwilliger raadde aan toch direct even een bezoek aan de huisarts te brengen. Je kunt immers nooit voorzichtig genoeg zijn met een nekblessure.

Het was ongeveer 12.10 uur en de normale lijn was niet meer bereikbaar, pas vanaf half twee weer. Prima dachten we toen nog, bellen we de spoedlijn, dan kunnen we in ieder geval vragen wat we moeten doen en wanneer we langs kunnen komen. Helaas ook de spoedlijn bevatte het bandje die meldde dat we om half twee de praktijk weer zouden kunnen bereiken.

Vol ongeloof kijk je elkaar dan aan, je checkt nog een keer via het internet of je echt de juiste nummers hebt. En het klopt toch echt allemaal. Of is het echte spoednummer niet gecommuniceerd naar de cliënten en gebruiken we het ‘verkeerde’ nummer?

‘So far’ de cliënt-gerichte houding van een huisartsenpraktijk. Dan blijkt maar weer dat dergelijke onderzoeken naar dit soort misstanden toch echt noodzakelijk zijn, evenals de boetes om een verandering te bewerkstelligen. Hopelijk is deze bewuste praktijk ook in het onderzoek betrokken geweest en maakt deze praktijk snel aan de cliënten duidelijk welk nummer moet worden gebeld indien het spoed betreft.

Gelukkig maakt de ouder het weer goed en is het gebleven bij fikse spierpijn in schouder en nek…

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter