De (on)zin van maatwerk CRM-oplossingen

Geschreven door Marielle Dellemijn op . Geplaatst in Nieuws, Onze kennis

“Uit onderzoek van Computer Profile onder 4500 Nederlandse ict-functionarissen blijkt dat de markt voor customer relationship management (crm)-software nog lang niet is verzadigd.

Wel tekent zich een duidelijke top vijf af, waarbij de softwareleveranciers Oracle, SAP, Microsoft en Exact vooral concurrentie hebben van maatwerk-crm. 37 procent van de markt wordt bepaald door crm-leveranciers met 4 procent of minder marktaandeel.

Bij 1270 bedrijfsvestigingen werden in totaal honderdvijftig verschillende crm-oplossingen gevonden. Maatwerk speelt hierin een belangrijke rol. In 13 procent van alle aangetroffen crm-software ging het om maatwerk. Hiermee scoort het in de markt een derde positie achter Oracle (19 procent) en SAP (17 procent), maar voor Microsoft (9 procent) en Exact (6 procent). Andere veel gevonden oplossingen zijn van SuperOffice, Salesforce.com, Archie, Scope, PerfectView en Update.”

Bron: Computable

De vraag is in hoeverre maatwerk tegenwoordig nog zinvol is. In feite is maatwerk alleen zinvol op het moment dat een key bedrijfsproces onvoldoende wordt ondersteund door de software. Kijkend naar de huidige CRM software pakketten, voldoen deze in meer dan 90% aan de wensen en eisen. Een groot deel van de overige 10% kan tegenwoordig door tuning- configuratie en workflow functionaliteit (standaard dus) ingeregeld worden.

Wij adviseren om dan daarna te kijken in hoeverre de nog te ondersteunen wensen, die niet door de standaard worden gedekt, in de processen aangepast kunnen worden. Als dat niet kan, dan is een klein beetje maatwerk op de standaard te prefereren boven een totaal maatwerk oplossing.

Trackback van jouw site.

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn is directeur van CRM excellence, specialist op het vakgebied 'CRM voor directies' en gericht op het vaststellen en implementeren van een toekomstgerichte CRM-strategie, waarbij inbedding in de organisatie een belangrijk speerpunt vormt.

Laat een reactie achter