Social Media in one day: “We zijn nog zoekende…”

Geschreven door Douwe Deinum op . Geplaatst in Blog, Onze kennis

5 april j.l. heb ik het Social Media in one day event bezocht. Een evenement gebaseerd op het concept van CRM in one day. De reden van mijn bezoek was vooral om te ervaren hoe we als zakelijke gebruikers waardevol gebruik kunnen maken van sociale media.

Daarnaast was ik op uitnodiging van de organisatie, ic. Leen Weijs. Leen heeft mij weer eens laten zien hoe gastvrijheid en klantgerichtheid op zo’n evenement gedaan moet worden. Het evenement was goed verzorgd, goed georganiseerd en als gast werd je prima ontvangen en geholpen.

Welke waarde verwachten we van social media?
De hamvraag is nu, heeft het evenement mij nu antwoorden gegeven? Welnu, ja en nee. De belangrijkste conclusie voor mij is wel dat we met z’n allen nog erg worstelen met het toepassen van social media en de waarde die we ervan ervaren. Of feitelijk, de waarde die we ervan verwachten. Door de grote aandacht die het onderwerp heeft, plus het feit dat social media een massaal gebruikt fenomeen is, hebben we met z’n allen grote verwachtingen om ervan te profiteren. Dat is ook wel terecht, want er zijn goede voorbeelden van succesvolle social media initiatieven.

Rocket science
Wat echter als rode draad door de dag heen naar voren kwam: denk er goed over na, welke resultaten wil je bereiken, welke sociale media ga je gebruiken, wat is je strategie, hoe organiseer je het binnen je onderneming, etc. Dit is natuurlijk geen rocket science, maar wel waar. Zoals ieder initiatief wat je wilt omarmen, zul je voor jezelf als onderneming moeten definieren welk resultaat je wilt bereiken en welke prioriteiten je hebt. Uiteraard zijn goede en slechte voorbeelden ideaal om van andermans ervaringen te leren.

Transparantie is eng
Verder is mij opgevallen dat vele ondernemingen bang zijn voor transparantie. Via social media ligt alles op straat denken we en dat kan schadelijk zijn is de gedachte. Als dat zo is, dan moet je je toch gaan afvragen waarom dat zo is. Kennelijk zijn er onderwerpen die van de buitenwereld afgeschermd moeten worden. Dat geeft natuurlijk al te denken. Concurrentie motieven worden ook vaak gebruikt. De concurrent kijkt mee. Ja, dat klopt, echter als je als onderneming je onderscheidend vermogen niet durft te etaleren, dan weet de markt het ook niet. Ik heb wel eens gezegd of ge-quote “je kunt pas vermenigvuldigen als je deelt”. Transparantie biedt vele kansen. Transparantie geeft inzicht en lokt reacties uit. Je hoef niets te verbergen en kunt vrij van belemmeringen verder komen.

Conclusies
Als ik op the-day-after nog eens rustig nadenk over hetgeen met mij gedeeld is op het evenement, dan kom ik tot de volgende conclusies:

  1. Denk na over de balans tussen social media voor het individu (de medewerkers) en uw onderneming; een individueel profiel op social media heeft een andere lading dan een corporate profiel op social media. Deze profielen kunnen (en moeten misschien wel) gescheiden worden opgebouwd en versterken elkaar waar nodig of mogelijk.
  2. Het is goed om je te orienteren in deze pioniersfase. Maak gebruik van ervaringen van anderen, maar blijf wel altijd vanuit je eigen kracht en onderscheidend vermogen denken.
  3. Zorg voor een goed organisatorisch fundament. Er zijn vele toepassingen en keuzes. Het kan enorm aan uw resultaat bijdragen, maar het moet wel gefaciliteerd worden. Het blijft natuurlijk gewoon werk.

Tot slot denk ik dat je in al je social media uitingen je klanten een platform moet bieden. Zoals je op LinkedIn met recommendations werkt, kun je je waardering voor je klanten uitstekend delen in de sociale media. Betrek ze hier ook in en zeker in de sociale media uitingen. Je klanten en relaties zullen je gaan helpen in jouw sociale media communicatie. Daar ben ik van overtuigd. Het gaat namelijk niet om jezelf, maar om de ‘Umwelt’ waarin je actief bent.

Trackback van jouw site.

Douwe Deinum

Douwe Deinum

Klantgericht ondernemen (CRM) draagt bij aan een tevreden en gelukkige klantenkring en medewerkers. Ik help bedrijven met het organiseren en toepassen van klantgericht ondernemen, zodat je waardevolle relaties opbouwt en ontwikkelt. Waardevol voor je relaties en daardoor ook voor jezelf, als persoon en je omgeving. Klantgericht ondernemen is een strategische keuze voor jou benadering van de markt en je klanten. Vanuit urgentie en visie ontwikkel je beleid om klantgericht ondernemen in jou organisatie te realiseren. Ondernemerschap en creativiteit helpen je hierin door te ontwikkelen. Via specifiek gedefinieerde projecten en plannen wordt het resultaat van klantgericht ondernemen steeds beter. Vanuit mijn ervaringen en optimisme help ik klantgericht ondernemerschap te ontwikkelen.

Laat een reactie achter