Hand probeert grip te krijgen op Big data en CRM

Big data en CRM

Geschreven door Marielle Dellemijn op . Geplaatst in Blog

In een vorig blog bericht schreven we al over de trend ‘Internet of Things’ en de uitwerking die het kan hebben op uw CRM strategie. De mogelijkheden van deze trend hebben een direct effect op een andere ontwikkeling: Big data.

Één Exabyte aan data
De term Big data staat voor de digitalisering van de maatschappij, mede door de opkomst van social media kanalen en het toegenomen gebruik van mobiele apparaten. Hierdoor groeit de hoeveelheid gebruikte data enorm en wordt er per dag maar liefst één Exabyte aan data gegenereerd op het Internet. Voor wie deze hoeveelheid niet kan inschatten, dit staat gelijk aan de hoeveelheid data die kan worden gebrand op 250 miljoen DVD’s.

Big Data en CRM strategie
Naast dat er steeds meer data wordt gegenereerd en de maatschappij meer digitaliseert, kan de verzamelde hoeveelheid data ook gebruikt worden in uw CRM strategie. Deze grote hoeveelheid data kan  bruikbaar gemaakt worden door middel van een Big Data Analysis. Dit houdt in dat de ongestructureerde data zoals social media, foto’s en video’s gestructureerd worden en te gebruiken als analyse. Er komen steeds meer handige tools op de markt waarmee grote hoeveelheden data effectief gestructureerd kunnen worden waardoor samenhang kan worden  gevonden.

Nieuwe inzichten
Maar wat kunt u nu concreet met een Big Data Analysis? Denk bijvoorbeeld aan het koopgedrag van klanten en consumenten beter voorspellen of het verbeteren van klantgerichte bedrijfsprocessen doordat informatie over de resultaten van bijvoorbeeld sales of marketing acties direct zichtbaar zijn. Ook is het waardevol om een selectie te maken wat voor analyse voor u van belang kan zijn. Dit kan gaan om een analyse van het sentiment van social media content van uw klanten of het surfgedrag op uw website. Daarnaast, misschien wel het allerbelangrijkste, is het goed om uzelf de vraag te stellen op welk niveau u op dit moment inzicht heeft in het gedrag van uw klanten en te kijken naar mogelijkheden om dit inzicht te vergroten  en uiteindelijk waarde toe kan voegen aan uw klanten.

Meer informatie over de invloed van Big Data op uw CRM strategie vindt u in het whitepaper: Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie.

Foto: veinteractive.com

Trackback van jouw site.

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn is directeur van CRM excellence, specialist op het vakgebied 'CRM voor directies' en gericht op het vaststellen en implementeren van een toekomstgerichte CRM-strategie, waarbij inbedding in de organisatie een belangrijk speerpunt vormt.

Laat een reactie achter