Zakenman zoekt met vergrootglas naar Big Data

Klantkennis anno 2014 kan niet zonder ‘Big Data’

Geschreven door Marielle Dellemijn op . Geplaatst in Nieuws

Waardevolle informatie over klantwensen is tegenwoordig overal te vinden. Helaas is niet ieder marktonderzoeksbureau zich daarvan bewust en verdiept deze zich nog graag in de data die alleen binnen de context van het eigen onderzoek is verkregen. De buitenwereld is sinds enige jaren drastisch veranderd. Een goede onderzoeker kijkt dan ook verder dan alleen wat klanten terug geven via het eigen onderzoek. Een goede analyse maak je vandaag de dag alleen als je meer levert dan alleen je eigen briljante mooie grafieken uit je eigen data. Op Twitter, Facebook, Linkedin, in blogs, op YouTube, reviewwebsites. Overal staat waardevolle informatie over de mening van klanten die resultaten prachtig kunnen verrijken en verlevendigen. Onderzoekers zijn het hun opdrachtgevers verplicht om de wereld van hun eigen data te verbinden met de wereld van de sociale dat of wel Big Data. Er is geen weg terug.

Als marktonderzoekers hun eigen klanten zouden ‘researchen’ dan zien zij dat de moderne marketeer van alles en nog wat gebruikt voor klant- en marktkennis: Google analytics, web optimalisatie onderzoek, sociale media scanning tool, jaarlijkse KTO, continue klanttevredenheid na transacties of contact, informatie uit reviews en vergelijkingssites, imago metingen, campagne tracking en ga zo maar door. Veelal werkt de marketeer zich dapper door alle data heen om conclusies te trekken uit al deze ‘Big Data’. Hier ligt dan ook de kans voor de ’moderne onderzoeker’ om de data van de interne wereld met de externe wereld te verbinden en te komen tot die zaken die er echt toe doen.

Het ultieme klantinzicht Dashboard
Er is behoefte aan Het Ultieme Klantinzicht Dashboard waar je ‘s ochtends op inlogt en in een oogopslag alles ziet wat er leeft onder jouw klanten, maar waar ook staat wat relevant is en wat niet. Dit is namelijk wat marketeers echt helpt om de belangrijke kennis die zich bevindt in de ‘Big Data’ om te vormen tot kennis die organisaties onderscheidt en hen helpt te groeien. De firma’s met de beste kennis lopen tenslotte voorop. De hedendaagse marketeer heeft partners nodig die alle informatie voor hen verbindt en hen helpt deze informatie goed te interpreteren en te kunnen prioriteren. Nog steeds een expertise van de marktonderzoeker.

Bureaus die niet inspelen op de trend van Big data zullen hun leidende positie verliezen. Datacollectie is niet langer het domein van de onderzoeker. Data interpretatie is dat zeker wel, maar ook daar zit de techniek de branche op de hielen. Big Data biedt ook kostenbesparingen, want de kosten voor datacollectie kunnen omlaag. De techniek de ontwikkelingen op internet zorgen voor onbeperkte databronnen die ook nog eens veelal zijn gecategoriseerd. Veel klantmeningen staan dus al verzameld op het web, waarom klanten nogmaals lastig vallen om dat nog een keer te vragen?

Consumenten bewustzijn van Big Data
Het gebruik van Big Data vereist wel integriteit van de branche en ieder die deze data gebruikt. Iedereen slaat tegenwoordig gegevens op over consumenten en hun gedrag. De consument zal zich daarvan steeds bewuster worden. En terecht.

 

Bron: Marketingonline |  https://www.marketingonline.nl/bericht/klantkennis-anno-2013-kan-niet-zonder-big-data

Trackback van jouw site.

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn is directeur van CRM excellence, specialist op het vakgebied 'CRM voor directies' en gericht op het vaststellen en implementeren van een toekomstgerichte CRM-strategie, waarbij inbedding in de organisatie een belangrijk speerpunt vormt.

Reacties (1)

  • Olaf Hermans

    |

    Dit lijkt idd de trend te zijn. De rol van de onderzoeker is niet zozeer nieuwe data genereren maar bestaande modelleren en interpreteren. Toch zal big data niet verhinderen dat segmentatie een bijna onmogelijke taak is geworden; geen profiel zal garanties bieden dat actie x of y zal werken en het versturen van een actie naar een “lid” van een segment dat de actie niet waardeert zal ernstige negatieve gevolgen hebben. Bovendien zal big data niets veranderen aan het feit dat 90% van ons consumptiegedrag sterk geroutiniseerd is, bij gevolg voorspelbaar met “small data”. De voornaamste (beperkte) rol van big data zal dus liggen in het detecteren en analyseren van consumentengedrag dat afwijkt van voorafgaand gedrag, en te voorspellen/pad te tonen waar de klant vervolgens zal uitkomen. Hierbij mogen we niet vergeten dat het window of opportunity dat de klant, zelfs de trouwe klant, geeft om met hem/haar te communiceren uiterst smal is. Big data moet dus vooral helpen om zo weinig mogelijk te hoeven communiceren met de klant. Dan creeert het reele meerwaarde…

    Beantwoord

Laat een reactie achter