Zakenman drukt op bel voor deeltijdklanten

Deeltijdklanten bestaan niet

Geschreven door Marielle Dellemijn op . Geplaatst in Blog

Recentelijk publiceerde MT.nl een kort artikel over deeltijdwerk in Nederland. ‘Hoewel in nagenoeg alle Europese landen deeltijdwerk de laatste tien jaar is toegenomen, blijft Nederland de absolute koploper. Had in 2013 al 20% van de werknemers in de Europese Unie een deeltijdbaan, in Nederland ligt dat percentage op 50. Duitsland staat tweede op deze lijst, met ‘slechts’ 25% van de werkenden. Maar liefst 78% van de jongeren onder 25 jaar in Nederland werkt parttime, terwijl dat in de EU als geheel op 33% ligt. Bovendien werken vrouwen meer in deeltijd dan mannen. Van alle werkzame vrouwen, werkt driekwart in deeltijd, terwijl dat percentage bij de mannen slechts rond de 25% ligt.’

De vraag die ik regelmatig te horen krijg, is of het mogelijk is om parttime te werken in commerciële beroepen, waar klanten centraal staan en de commerciële professional eindverantwoordelijk is voor de klant. Denk hierbij aan beroepen zoals accountmanager, salesmanager of commercieel directeur. Is het nu wel of niet mogelijk om een succesvolle commercieel professional te zijn in een deeltijdbaan?

Klanten verwachten dat hun aanspreekpunt er voor hen is op het moment dat zij daar behoefte aan hebben. Het wordt ook meer en meer gangbaar dat klanten via diverse kanalen contact zoeken buiten de vroegere ‘werktijden’ (zeg maar de 9-tot-5-cultuur), zoals ’s avonds en in het weekend. In sommige organisaties wordt dat goed opgelost. Zij hebben een eerste portaal, waar de klantvraag wordt opgevangen; maar voor het echte werk wil de klant toch graag met de eigen ‘vertrouwens’persoon bespreken.

Aan de ene kant is het onmogelijk om op elk moment van de dag/week klaar te staan voor je klanten of je commerciële team. Je hebt immers ook momenten voor jezelf, je gezin, familie en vrienden, je hobby’s, je ontplooiing en je rust nodig. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat deeltijdklanten niet bestaan. Klanten willen geholpen worden op het moment dat ze een vraag hebben. En het liefst nog vlak voordat ze de vraag hebben. Ik denk dat een klant, mits hij zich gehoord en goed behartigd voelt, best rekening wil houden met de bezetting en mogelijkheden van zijn commerciële counterpart. Maar degene die er voor de klant is als hij dat vraagt, krijgt de meeste credits op diens emotionele bankrekening en creëert daarmee kansen voor zichzelf in de toekomst.

Daarom geloof ik er niet in dat een commerciële professional die zijn baan in deeltijd wil doen, daar het maximale uithaalt; en heb ik liever een collega die fulltime werkt. Ik realiseer me dat deze uitspraak in Nederland bij sommigen tot heftige reacties leidt, maar gelukkig leven we in een land waarin vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. En om dan maar meteen de knuppel in het hoenderhok te gooien: ik vind het helemaal jammer dat het deeltijdpercentage bij de dames zo extreem hoog is. Want over het algemeen hebben vrouwen een zeer goed commercieel gevoel, dat met de keuze voor een deeltijdbaan onvoldoende benut blijft.

 

Deze column, geschreven door Marielle Dellemijn, is geplaatst in het blad SalesManagement, Juni 2014

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn is directeur van CRM excellence, specialist op het vakgebied 'CRM voor directies' en gericht op het vaststellen en implementeren van een toekomstgerichte CRM-strategie, waarbij inbedding in de organisatie een belangrijk speerpunt vormt.

Reacties (1)

  • Jan Snitjer

    |

    Maar je kan als salesprofessional natuurlijk ook tijdens je “papadag” gewoon voor je klant bereikbaar zijn 🙂 Groet, Jan

    Beantwoord

Laat een reactie achter