Twee personen beklimmen een berg dat staat voor service above self

Service above self

Geschreven door Marielle Dellemijn op . Geplaatst in Blog

Sommigen van u weten dat dit het credo is van Rotary International. Een van de grootste serviceclubs ter wereld, met meer dan 1,2 miljoen leden. Nederland telt zo’n 25.000 leden. Met het motto van Rotary wordt bedoeld: je eigenbelang ondergeschikt maken aan dat van de maatschappij. Als inkomend voorzitter van mijn eigen Rotary-club, kom ik steeds meer te weten over de achtergronden. En wat me uitermate boeit, is dit credo. Het had ook het credo van een succesvolle, commerciële organisatie kunnen zijn. Of misschien wel moeten zijn. Want als we iets (zouden) moeten doen in ons vakgebied, is het dat we onze relaties boven onszelf plaatsen en hen voldoende toegevoegde waarde leveren om hen tevreden te houden. Dus niet: self, maar vooral: service.

Ook de Rotary is (net als vele andere organisaties) de afgelopen jaren aan het veranderen. In een club zo vol mores en tradities gaat dat stap voor stap, maar de kentering is zeker merkbaar. Het gebruik van social media als communicatiemedium en het openstellen van de websites van de verschillende clubs voor niet-leden zijn daar geode voorbeelden van. Maar ook het feit dat er beetje bij beetje wordt afgestapt van de traditie dat je gevraagd moet worden voor de Rotary. Zonder introductie werd je maar zo geen lid, wat voor grootse prestaties je ook had geleverd. Inmiddels is dit veranderd, en kunnen gegadigden die graag iets willen teruggeven aan onze maatschappij zich aanmelden op de site van Rotary.nl.

Wat er nog niet is veranderd, is het gebruik van de zogenaamde classificaties. Dat zijn de werkgebieden van de leden. Of eigenlijk is het een combinatie van werkgebieden (medisch specialist) en functiegebieden (burgemeester). De classificatie die aan mij is toegedicht, is ‘ondernemer’. En dat is volledig terecht. Het had echter ook commercieel professional kunnen zijn, maar ik weet eigenlijk niet of deze classificatie wel bestaat. Wat me bij deze classificaties opvalt, is dat er weinig commercieel professionals als zodanig lid zijn van de Rotary. En dat verbaast me. Want als er één beroepsgroep is die het motto ‘Service above Self’ hoog in het vaandel heft staan, is het de onze wel.

Dat de Rotary wel een paar additionele goede ondernemers en commerciële talenten in zijn geledingen kan gebruiken, is me inmiddels wel duidelijk. Daarom doe ik een oproep aan alle mede-commerciële toppers in Nederland die hun sporen in hun carrière al hebben verdiend en graag iets terug willen doen. Zet uw kennis en kunde in voor anderen en geef daarmee het motto ‘Service above Self’ inhoud. Ga op zoek naar een Rotary-club in de buurt en maak kennis met de leden. Dan kunt u uw eigen netwerk en uw skills gebruiken om anderen te helpen. Uit eigen ervaring weet ik nu dat je daar heel veel voor terugkrijgt: een nieuwe vriendengroep, een tevreden gevoel en heel veel ervaring van andere professionals in andere vakgebieden. En voor degenen in de stad Groningen: neem maar even contact met me op!

Deze column, geschreven door Marielle Dellemijn, is gepubliceerd in het blad SalesManagement 6|2014

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn

Marielle Dellemijn is directeur van CRM excellence, specialist op het vakgebied 'CRM voor directies' en gericht op het vaststellen en implementeren van een toekomstgerichte CRM-strategie, waarbij inbedding in de organisatie een belangrijk speerpunt vormt.

Laat een reactie achter