Verschillende commerciële verkooprapportages op papier met tablet

CRM & Sales: 10 essentiële commerciële rapportages

Geschreven door redactie op . Geplaatst in Onze kennis, Whitepapers en artikelen

Met het nieuwe jaar al even gestart en de budgetten en targets vastgesteld, gaan de meeste salesteams er weer met enthousiasme tegenaan. Het is duidelijk welke doelen er behaald moeten worden en welke acties en accountplannen er gedurende het jaar worden uitgevoerd.

De basis staat, maar is dat voldoende? De praktijk blijkt weerbarstiger en één van de belangrijkste factoren die het resultaat gedurende de komende maanden zal beïnvloeden, is de wijze van aansturing en inzicht. Commerciële rapportages zijn key, en niet alleen voor de verkoper/accountmanager zelf. De rol van het salesmanagement in het behalen van het succes is groot. Er zijn maar weinig organisaties waar de aansturing op basis van verkooprapportages voldoende doordacht is. De belangrijkste aandachtspunten bij een goed doordachte verkooprapportage zijn:

  • Het vertalen van de strategische keuzes van de organisatie naar stuurinformatie. 
  • Het afstemmen van de stuurinformatie op de verschillende niveaus en afdelingen binnen de organisatie. 
  • Het goed inbedden van de stuurinformatie in de dagelijkse processen. 

Er zijn tientallen rapportages op het gebied van verkoop die voor uw organisatie van belang kunnen zijn. Maar om een organisatie of afdeling te sturen op basis van een groot aantal rapportages, is niet werkbaar. Daarom is het verstandig om vooraf keuzes te maken welke typen rapportages gebruikt gaan worden. In het whitepaper bespreken we de 10 meest essentiële verkooprapportages.

Een goede rapportage heeft meerdere functies, meestal gericht op het bestuurbaar maken van de organisatie en het meten van het resultaat.

Twijfelt u welke rapportages voor de aansturing van uw commerciële organisatie en het bestuurbaar maken van de resultaten, voor u van belang zijn? Dan wordt het tijd om de voor uw organisatie essentiële stuurrapportages vast te stellen en om te analyseren wat er mist ten opzichte van de op dit moment beschikbare rapporten en dashboards die uw CRM implementatie beschikbaar stelt. In dit whitepaper beschrijven we de verschillende typen verkooprapportages en wijze waarop deze rapportages de aansturing van uw salesteam beïnvloeden.

Download het whitepaper: 10 essentiële commerciële rapportages