Skip to main content

Dit heeft een CRM consultant te bieden voor jouw organisatie 

Een CRM consultant is van onschatbare waarde als het gaat om het helpen van een organisatie om de klantrelatiedoelstellingen te behalen. Ze bieden een uniek inzicht in hoe een effectief CRM systeem kan worden beheerd, geoptimaliseerd en onderhouden. Terwijl de fulltime werknemer toegang heeft tot beperkte middelen en ervaring, kan een CRM consultant je ondersteunen om het potentieel van je klantrelaties te maximaliseren.  

In dit artikel gaan we in op de verschillende rollen die onze ervaren CRM consultant kan spelen in het CRM project van je organisatie en schetsen we de mogelijke voordelen van het inhuren van een externe consultant in plaats van het aannemen van een interne medewerker. 

 

De rol van een CRM consultant 

Een CRM consultant is een professional die gespecialiseerd is in processen om de relatie tussen klanten en bedrijven te verbeteren. De consultant kan verschillende expertise gebieden behartigen, afhankelijk van de behoeften van je organisatie. Denk aan: 

  • CRM implementatie consultants 
  • CRM strategie consultants  
  • Of algemene CRM adviseurs 

Het doel van een CRM consultant is om organsiaties te helpen hun klantenbestand te beheren en hun sales- en marketingprocessen te optimaliseren. Een CRM consultant heeft kennis van de nieuwste softwareoplossingen en technologieën, waardoor zij in staat zijn om bedrijven te adviseren over de beste oplossingen voor hun specifieke behoeften.  

Daarnaast kunnen zij bedrijfsprocessen analyseren en verbeterpunten identificeren, zodat bedrijven hun interne organisatie en klantinteractie naar een hoger niveau kunnen tillen. Door de expertise van een CRM consultant in te schakelen, kunnen bedrijven hun klantrelaties verbeteren en hun concurrentiepositie versterken. 

 

CRM consultant vs fulltime medewerker in dienst 

CRM consultants bieden organisaties een aantal voordelen ten opzichte van het aannemen van een fulltime CRM medewerker. Dit zijn onder andere: 

Expertise 

Een CRM consultant brengt uitgebreide ervaring en kennis mee op het gebied van CRM implementatie en management, waardoor ze advies en begeleiding op maat kunnen bieden op basis van kennis van best practices en trends in de sector.  

Best practices 

Ervaren CRM consultants werken vaak met meerdere klanten, waardoor ze vaak meer projecten hebben met een groter aantal CRM-systemen en CRM implementaties dan een interne medewerker. De succesverhalen kun je in je eigen project implementeren, de leermomenten kunt je gebruiken om tegenvallers te vermijden. 

Flexibiliteit 

Het inhuren van een consultant biedt ook meer flexibiliteit in termen van beschikbaarheid. Bedrijven kunnen een consultant inhuren voor kortlopende of specifieke projecten, in plaats van zich te moeten vastleggen op een fulltime werknemer.  

Kostenbesparingen 

De flexibiliteit zorgt ervoor dat je alleen betaalt voor de diensten en expertise die je nodig hebt, zonder langetermijn verplichtingen. Bovendien kan het inhuren van een consultant in plaats van een voltijdse werknemer aanzienlijke kostenbesparingen opleveren in vergelijking met het inhuren van een interne medewerker, aangezien zij meestal de gewerkte uren of een vooraf overeengekomen projecttarief in rekening brengen. 

Objectiviteit  

Een externe CRM consultant kan onpartijdig advies geven omdat de expert niet subjectief betrokken is bij de interne bedrijfsprocessen.  

Toegang tot technologieën en trends 

CRM consultants hebben toegang tot de nieuwste technologieën en trends op het gebied van CRM, waardoor ze organisaties kunnen helpen bij het selecteren van de juiste CRM systemen, integraties en tools die het beste passen bij hun specifieke behoeften.  

Dit is wat onze CRM consultants betekenen voor jouw organisatie 

Als je kiest voor een CRM adviseur bij CRMExcellence, kun je denken aan verschillende expertise gebieden om je CRM te optimaliseren. Wij bieden je de hieronder beschreven expertise gebieden:  

H3 Functioneel 

  1. CRM strategieën: Het ontwikkelen van een effectieve CRM strategie is de sleutel tot succes op de lange termijn. Bij CRM Excellence kunnen we je helpen te bepalen welke processen ondersteund moeten worden, KPI’s en doelstellingen vast te stellen en nieuwe trends binnen de branche te overwegen. Met onze expertise kun je de best mogelijke resultaten uit jouw CRM implementatie halen en de vruchten plukken van een succesvolle strategie.  
  2. Adviseur voor systeemkeuze: De CRM Blauwdruk van CRM Excellence biedt advies op maat over de systeemkeuze. Ervaren consultants hebben de expertise om de juiste CRM software te identificeren die het beste past bij jouw specifieke situatie, doelen en behoeften. Onze consultants bekijken welke functies moeten worden opgenomen in de tool, evenals gebieden die mogelijk al worden gedekt door een andere beschikbare applicatie, zoals CRM marketing automation. We helpen je evalueren of het nuttig is om hiervoor een stand-alone applicatie te hebben of niet. 
  3. CRM coaching: Een CRM consultant van CRMExcellence kan op maat gemaakte trainingen en workshops geven aan medewerkers over hoe ze CRM software efficiënt kunnen gebruiken. Dit is een belangrijk onderdeel van het succesvol implementeren van een nieuw CRM systeem binnen een organisatie. Een goede CRM consultant zorgt ervoor dat er rekening wordt gehouden met organisatorische factoren, zodat medewerkers de veranderingen die bij het nieuwe systeem horen direct kunnen toepassen. Bovendien zullen ze ervoor zorgen dat gebruikers leren hoe ze het meeste uit CRM software kunnen halen. 

 

Technisch 

  1. Systeemaanpassingen: CRM Excellence kan helpen bij het aanpassen van het systeem om ervoor te zorgen dat het gekozen CRM pakket aan alle eisen voldoet. Dit houdt in dat verschillende aspecten van het systeem worden aangepast, zoals gegevensvelden, gebruikersinstellingen en workflowprocessen. Onze CRM consultants bieden ondersteuning bij dit proces, zodat je een oplossing op maat krijgt. 
  2. CRM integratie mogelijkheden: Een CRM consultant van CRMe kan u helpen bij het integreren van de CRM software in uw bestaande IT infrastructuur en andere software oplossingen. We hebben de expertise om ervoor te zorgen dat alle componenten op de juiste manier worden aangesloten, zodat de overgang naar uw nieuwe systeem soepel verloopt met minimale verstoring van bestaande processen. Bovendien kunnen we u advies geven over best practices voor het integreren van verschillende systemen, zodat je het meeste uit je CRM behaalt. 
  3. Data migratie tussen CRM systemen: CRM Excellence kan je helpen bij een succesvolle datamigratie van een oude naar een nieuwe CRM tool. Ons ervaren team van CRM consultants heeft de expertise om gegevens op te schonen en te zorgen voor een soepele overdracht van bestaande databases naar het door jou gekozen CRM pakket. We begrijpen hoe belangrijk het is om dit proces goed te doen, dus we nemen onze tijd om ervoor te zorgen dat alles correct gedaan. Met onze hulp kun je er zeker van zijn dat je gegevens veilig en georganiseerd zijn.  
  4. CRM beheer: CRM consultants van CRM Excellence kunnen organisaties helpen bij het beheren van hun CRM systemen door inzichten van onschatbare waarde te bieden voor huidige en toekomstige behoeften. Ze hebben de mogelijkheid om oplossingen voor te stellen en te implementeren die de efficiëntie zullen verbeteren, begrijpen zowel het softwareproduct zelf als hoe het organisatorische processen ondersteunt, en zijn in staat om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen zodat deze kunnen worden ingebed in het CRM systeem. 

Welke investering heb je nodig om een CRM consultant in te zetten? 

De kosten van een CRM consultant kunnen sterk variëren. Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het ervaringsniveau van de consultant, de impact en moeilijkheidsgraad van het project en de beschikbaarheid. Ook in dit vakgebied geldt op dit moment een grote krapte op de markt, wat de tarieven omhoog drijft.  

Facturering 

Bij CRMe heeft u verschillende opties voor de manier waarop onze diensten worden gefactureerd. We bieden onze klanten de flexibiliteit om te kiezen uit vaste tarieven voor een totaalproject, vaste retainer fees die maandelijks worden betaald, of uurtarieven op basis van geleverde serviceniveaus.  

Wat levert het op? 

Het is van belang om bij het inhuren van een CRM consultant zowel te kijken naar wat deze inzet oplevert, als ook naar wat het niet-inzetten van de CRM consultant gaat kosten. Denk hierbij aan het uitlopen of vooruit schuiven van het CRM project, fouten die niet vermeden worden of adoptie die zo laag is dat de voordelen van de investering in CRM teniet worden gedaan. Je hebt vaak maar één kans om de organisatie mee te krijgen. Gaat dat niet goed, dan moet je er rekening mee houden dat de volgende kans zich pas na gemiddeld 3 jaar weer aandoet. De aanpak en ervaring van een CRM consultant zullen zeker een positief resultaat leveren en de gewenste oplossingen voor bedrijfsmatige uitdagingen aandragen. 

Conclusie: is het inzetten van een CRM consultant zinvol? 

Een goede CRM consultant kan een grote bijdrage leveren aan elk CRM project binnen vrijwel alle typen organisaties. Onze experts hebben de kennis om te helpen met alle facetten van CRM, kunnen bestaande CRM domeinen optimaliseren, kennen de trends in de CRM markt en weten goed hoe ze om moeten gaan met data en welk proces het beste past bij bepaalde datastromen.  

Daarnaast is een CRM consultant als externe factor vaak beter in staat om een positieve adoptie te realiseren, vanwege de flexibiliteit, onafhankelijkheid en expertise. Uiteindelijk zal het inhuren van een CRM consultant, mits goed uitgevoerd, dan ook aanzienlijke voordelen opleveren voor het bedrijfsresultaat op lange termijn. 

Het is belangrijk voor je organisatie om een weloverwogen beslissing te nemen bij het selecteren van een consultant door de vaardigheden van de persoon in kwestie te evalueren 

evenals het vermogen om de gewenste resultaten te leveren. Zo kun kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste aansluit bij hun bedrijfsdoelen en -doelstellingen.  

Persoonlijk CRM advies? Neem contact met ons op!